De ce nu funcționează ștergătoarele de mașini? Ștergătorul VAZ nu funcționează: cauzele defecțiunii Ce trebuie să faceți dacă ștergătoarele nu funcționează

De ce nu funcționează ștergătoarele de mașini? Ștergătorul VAZ nu funcționează: cauzele defecțiunii Ce trebuie să faceți dacă ștergătoarele nu funcționează

De ce nu funcționează ștergătoarele de mașini? Ștergătorul VAZ nu funcționează: cauzele defecțiunii Ce trebuie să faceți dacă ștergătoarele nu funcționează

Ștergătoarele de parbriz sunt folosite pentru a curăța parbrizul de zăpadă și ploaie, murdărie și praf, oferind astfel o vedere bună a șoferului. Dacă periile acestui dispozitiv sunt instalate corect, atunci acestea pot curăța o zonă semnificativă.

Principalele cauze ale defecțiunii

Ștergătoarele de parbriz ajută pe vreme rea

Dacă acest dispozitiv se defectează, trebuie să aflați motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru. Adesea, ștergătoarele de pe VAZ 21099 nu funcționează din cauza parcării prelungite sau a unei călătorii sub zăpadă sau ploaie abundentă. Ștergătoarele eșuează din următoarele motive:

Apa a intrat în „cutia neagră” - releu și cutie de siguranțe. Motorul electric, prezentat sub forma unui motor de curent continuu, s-a stricat. Alimentarea este furnizată colectorului său prin perii. Ar trebui schimbate regulat. Comutatorul coloanei de direcție, care se află pe partea dreaptă a volanului, s-a rupt. Cablări sau conexiuni defecte.

Dacă ștergătoarele nu funcționează, atunci trebuie să verificați starea siguranțelor. Acest proces poate fi efectuat independent dacă există o diagramă de cablare VAZ 21099. De asemenea, este necesar să se inspecteze capacul. În ceea ce privește siguranțele, echipamentul standard pentru astfel de piese include instalarea modelelor F4 și F5. În acest caz, curentul este declanșat la 10 și 15 A.

Dacă aceste piese sunt în stare bună de funcționare, va trebui să dezasamblați releul, care este responsabil pentru funcționalitatea ștergătoarelor. În acest caz, se îndepărtează, se verifică rezistența bobinei. Dacă releul funcționează corect, atunci ștergătoarele funcționează numai în poziția extremă superioară a mânerului. În caz contrar, comutatorul coloanei de direcție este scos.

Pentru a dezasambla comutatorul coloanei de direcție, aveți nevoie de o pilă sau șmirghel fin. Se curata contactele, se asambleaza coloana de directie, se verifica stergatoarele. Dacă nu funcționează, atunci cablarea este apelată folosind testerul. Mecanicii auto recomandă conectarea motorului ștergătoarelor la baterie. În orice caz, trebuie să rețineți că ștergătoarele de parbriz nu funcționează când sistemul de aprindere este oprit.

Înlocuirea pieselor deteriorate

Stergator trapez nou

Dacă arcurile periilor sunt deteriorate sau dacă elasticitatea lor se pierde, acestea vor trebui înlocuite. Este recomandat să verificați cum se mișcă în suportul corespunzător. Dacă se lipesc, atunci cipurile uzate sau existente sunt înlocuite. În acest caz, cablurile pieselor noi sunt lipite la suportul corespunzător.

Colectorul se curăță cu șmirghel (dacă există zgârieturi sau alte defecte pe acesta). Dacă această unitate este arsă sau uzată, atunci cutia de viteze și ancora sunt înlocuite. Înlocuirea roții dințate se realizează cu o stare similară a dinților. Tijele îndoite sunt îndreptate sau înlocuite cu altele noi. Canelurile sau firele deteriorate ale rolelor necesită înlocuirea ansamblului tijei. Toate pernele de cauciuc crăpate, rupte și slabe sunt înlocuite cu piese noi.

Însuși procedura de înlocuire a ștergătoarelor pe „nouă” începe cu demontarea mecanismului principal de parbriz. Pentru aceasta, se folosește un set de șurubelnițe și chei. Inițial, firul negativ al bornei bateriei este deconectat. Brațele ștergătoarelor se rotesc vertical. Piulițele sunt deșurubate și aceste elemente sunt îndepărtate de pe role.

Următorul pas este să deșurubați și să scoateți pârghiile. Dacă nu pot fi îndepărtate cu un efort ușor, atunci trebuie să deșurubați ușor piulița care fixează pârghia. Cu cleștele, ultimul element este deplasat din caneluri. Puteți îndepărta apoi pârghia și capacele de protecție de pe fiecare parte. Procedați în același mod cu piulițele care se referă la atașarea suportului superior.

În continuare, capota mașinii se deschide și conectorul este deconectat de la bloc. În dreapta (în raport cu compartimentul situat în fața parbrizului), ventilatorul de încălzire este deplasat, capacul este îndepărtat de la unitatea corespunzătoare. După deconectarea conectorului, releele sunt scoase din acesta. Următorul pas este să deșurubați șurubul de fixare inferior. Apoi suportul este scos și rolele ștergătoarelor sunt îndepărtate din găurile din corp.

Demontarea si montarea stergatoarelor

Ștergătorul trebuie mutat astfel încât motorul său să fie situat într-o mare parte a compartimentului din fața parbrizului. În plus, mecanismul principal se întoarce, iar motorul său este scos din compartiment. Ștergătorul se deplasează către cutia de siguranțe și relee corespunzătoare. După demontarea acestuia, se deșurubează piulița care fixează mecanismul ștergătoarelor. O șurubelniță plată este folosită pentru a scoate ultima unitate și manivelă din rolă.

Mecanismul de lucru al ștergătoarelor este proiectat pentru o durată lungă de viață și, de regulă, defecțiunile și defecțiunile apar din cauza funcționării necorespunzătoare. Cel mai adesea, defecțiunea „Ștergătoarelor de parbriz” lor are loc iarna, când lamelele ștergătoarelor îngheață pe parbriz, iar șoferul, fără a observa acest lucru, pornește motorul electric. În acest caz, atât părțile electrice, cât și mecanice ale ștergătoarelor se pot defecta. În acest articol, vom analiza nuanțele la depanarea și repararea unui ștergător la mașinile VAZ.

Principiul de funcționare stergator

Pe mașinile VAZ 2108, 2109, 2113, 2114 (corp hatchback), sunt instalate un ștergător și o spălătorie a lunetei. Nu există un agent de curățare a lunetei pe modelele VAZ 2199, 2115 (sedan).

Ștergătoarele de parbriz au mai multe moduri de funcționare, intermitent (funcționează cu o pauză), viteză mică (prima), viteză mare (a doua), curățare o singură dată de trei ori a geamului, mod de funcționare cu spălator de parbriz. Ștergătorul spate funcționează doar într-o singură poziție și împreună cu spălatorul lunetei.

Defecțiuni tipice ale ștergătoarelor și metode de eliminare a acestora:

Defecțiunile ștergătoarelor includ:

1) Inoperabilitatea completă a sistemului (niciunul dintre moduri nu funcționează, funcționarea motorului electric nu este audibilă):

verificați prezența a 12 volți la borna 6, în conectorul ștergător, masă 4 și, de asemenea, verificați toate circuitele de alimentare (siguranță 4 și 5, întrerupător, bloc de montaj, comutator de aprindere și așa mai departe);

verificați funcționarea comutatorului de mod (prezența unei tensiuni de control de 12 V, la bornele 1 și 2 ale conectorului ștergătoarelor, la comutarea modurilor);

verificați performanța motorului electric în sine (este necesară demontarea și dezasamblarea);

2) Modul intermitent nu funcționează (toate celelalte funcționează);

motivul principal este releul „scurtcircuit” neoperant, pe diagramă, și comutatorul de mod (cel mai ușor mod de a verifica prin metoda de înlocuire, pentru una cunoscută bună)

3) Lamelele ștergătoarelor nu se opresc în poziția în jos, ci se opresc oriunde (lamelele ștergătoarelor se pot extinde dincolo de parbriz):

întrerupătorul de limită din motorul electric s-a rupt (sau s-a ars) (nu este posibil să îl înlocuiți, doar întregul motor, dar puteți încerca să reparați și să reparați întrerupătorul);

reglarea incorectă a poziției ștergătoarelor (setezi ștergătoarele la loc);

arborele de antrenare al mecanismului periei a început să ocolească (analiza și înlocuirea pieselor defecte);

4) Se aude zgomotul unui motor electric, dar periile nu se mișcă (periile se pot zvâcni într-un singur loc):

costă („a lins” canelurile) arborele de antrenare al mecanismului de ștergător (înlocuiți sau fixați partea canelară a motorului electric);

piulița care fixează tija mecanismului de arborele motorului electric s-a deșurubat (strângeți piulița);

5) Nicio funcționare a ștergătoarelor, după pornirea mașinii de spălat:

cel mai probabil, comutatorul coloanei de direcție este defect (înlocuiește-l cu unul cunoscut bun);

posibilă defecțiune și funcționalitate a blocului de montaj (măsurați tensiunea la bornele 9 și 18);

6) Calitate slabă a curățării sticlei.

lamelele ștergătoarelor și-au pierdut elasticitatea (înlocuiți lamelele cu altele noi);

contactul materialelor uleioase pe sticlă (ulei din țeava de eșapament din fața unui autovehicul, epilare la spălătorie auto, contaminare după lustruire etc.)

Căutarea defecțiunilor și reparațiilor, ștergătorul spate se efectuează după principii similare (diagrama este atașată mai jos), cu excepția absenței modurilor de funcționare în funcționarea ștergătoarei spate și, în consecință, a absenței unor piese ( releu, întrerupător de limită în motorul electric și așa mai departe).

Piesa electrica a stergatorului de parbriz:

Ștergătoarele de pe o mașină VAZ trebuie să se asigure că parbrizul și luneta sunt curățate de precipitațiile atmosferice, ceea ce împiedică șoferul să-și concentreze atenția asupra drumului. Dacă ștergătoarele nu funcționează pe VAZ-2114, atunci nu este sigur să mergeți la drum pe vreme ploioasă. Pentru a remedia rapid problema, puteți încerca să le reparați singur. Orice reparație reușită necesită cunoașterea structurii unității stricate.

Designul ștergătorului VAZ-2114

Ștergătorul de parbriz al unei mașini VAZ-2114, precum și al altor modele, este format din componente precum:

antrenare (motor electric cu ax lung);

reductor;

sistem de pârghii (trapez).

Este ultimul detaliu care pune stergatoarele in miscare.

Pe partea din față a rotorului motorului electric este tăiat un melc, care antrenează angrenajul principal al reductorului. Când ștergătorul este pornit, motorul electric se aplică tensiune și arborele începe să se rotească, antrenând cutia de viteze. Datorită lui, se mișcă pârghiile, la care sunt atașate capetele caroseriei ștergătoarelor, care sunt scoase în exterior în partea exterioară a caroseriei mașinii. Există un cârlig special la un capăt al arborelui. Cu ajutorul acestuia, contactul în mișcare al opritorului ștergătoarelor în poziția extremă este controlat.

Controlul ștergătoarelor

Ștergătoarele sunt controlate de la un comutator montat pe coloana de direcție, care permite ștergătoarelor să funcționeze în mai multe moduri necesare în condiții meteorologice diferite. În mașina VAZ-2114, există trei tipuri de mișcare a ștergătoarelor:

modul intermitent;

viteză scăzută constantă de mișcare;

ridicat constant.

Adesea, în mașinile VAZ, ștergătorul nu vrea să funcționeze într-un singur mod, așa că trebuie să cunoașteți nu numai designul, ci și mecanismul de control al sistemului de curățare a sticlei.

Funcționarea intermitentă începe în prima și a doua poziție a comutatorului. Releul, situat pe placa de circuite a mașinii și indicat pe diagramă ca „scurtcircuit”, este responsabil pentru performanța acestuia. În a treia poziție a comutatorului, ștergătoarele funcționează într-un mod constant la o viteză mică. Pentru a comuta ștergătorul la funcționare continuă de mare viteză, porniți a patra poziție.

Cauzele defecțiunilor și eliminarea acestora

Se întâmplă adesea ca ștergătoarele să nu răspundă la comutarea modului. Dacă porniți ștergătoarele și când comutați maneta nu auziți sunetele motorului electric sau clicurile releului, motivul poate fi ascuns în trei locuri:

intrerupator;

releu;

siguranța.

Într-o astfel de situație, mai întâi trebuie să verificați funcționalitatea siguranței. Este situat pe placa de circuite cu denumirea F5. Puteți verifica starea sa de funcționare folosind un tester convențional. De asemenea, trebuie să verificați siguranța bimetală situată în cutia de viteze a curățării. Dacă ștergătoarele de pe VAZ-2114 nu mai funcționează iarna, cel mai probabil există un motiv - înghețul sever. Aceeași siguranță împiedică pornirea ștergătoarelor în caz de supraîncălzire sau înghețare a periilor de la parbriz.

Apoi, trebuie să verificați releul („scurtcircuit” pe placa de circuit). Trebuie să-l găsiți și să îl schimbați temporar cu un nou întrerupător, apoi să verificați funcționarea ștergătoarelor. Dacă ștergătorul nu funcționează, continuăm să căutăm zona cu probleme.

Este destul de dificil să verificați în mod independent funcționarea comutatorului. Este alcătuit dintr-o structură complexă, deci este mai ușor să o schimbi decât să încerci să o repari. Dacă semnalul de direcție a refuzat să funcționeze împreună cu ștergătorul, locul cu probleme este comutatorul situat sub volan.

Când releul este activat, motorul electric nu pornește

Cauza unei defecțiuni în funcționarea motorului electric poate fi atât o siguranță arsă, cât și ea însăși. Siguranțele trebuie testate pentru funcționalitate. Dacă sunt în stare de funcționare, trebuie să inspectați trapezul situat sub capotă, acesta poate fi deformat sau a intrat un obiect străin în el. În caz de îngheț sever, din nou, ar trebui să verificați dacă periile sunt înghețate pe parbriz.

Dacă trapezul este normal, iar lamelele ștergătoarelor se mișcă liber, cu siguranță ar trebui să verificați motorul electric. Pentru a exclude alte defecțiuni, acesta trebuie scos din mașină și conectat direct la baterie. Dacă a început să funcționeze, atunci este timpul să cauți cauza în circuitul electric.

O persoană care nu lucrează poate imobiliza literalmente o mașină, pentru că, chiar dacă totul este în ordine, este pur și simplu imposibil să conduci o astfel de mașină pe vreme ploioasă, cu zăpadă sau doar murdară.

Regulile de circulație sunt complet lipsite de ambiguitate interziceți funcționarea unei mașini cu ștergătorul nefuncțional din partea soferului, daca vremea impune folosirea unui stergator (ploua, ninge sau drumurile sunt pur si simplu murdare).

Mecanism ștergător mașina este de obicei făcută foarte fiabilă. De obicei, defecțiunile apar din două motive:

1. Uzura puternică a elementelor sistemului sau lipsa lubrifierii acolo unde ar trebui să fie. Sistem de ștergere, ca orice alt mecanism, necesită întreținere și revizuire periodică. Adevărat, datorită fiabilității designului, acest lucru nu trebuie făcut foarte des.

2. Utilizarea necorespunzătoare a ștergătoarelor. De exemplu, iarna, înainte porneste stergatoarele, trebuie să fie „deblocate” de, altfel siguranța, motorul se poate arde sau tracțiunea poate zbura.

Cele mai frecvente sunt următoarele probleme cu ștergătoarele:

1. Ștergătoarele nu funcționează în niciunul dintre moduri, sunetul motorului nu se aude. Cauzele pot fi în cablaj, conectori, întrerupător în sine sau motorreductor.

2. Funcționarea intermitentă a ștergătoarelor nu funcționează... Aici problema poate fi la releu sau la comutatorul ștergătoarelor.

3. Ștergătoarele funcționează, dar încet... Acest lucru se poate datora problemelor cu motorul angrenajului, oxidării și ruginării mecanismului (necesită curățare și lubrifiere) sau instalare necorespunzătoare.

4. Se aude motorul funcționând, dar ștergătoarele nu se mișcă.În acest caz, cel mai probabil, tijele sau elementele de contact s-au rupt.

5. Pârghia de comandă a ștergătoarelor nu funcționează. Aici problema este cel mai probabil în oxidarea, îndoirea sau ruperea contactelor din interiorul pârghiei. Pârghia trebuie scoasă, dezasamblată, curățată, lubrifiată și, dacă este necesar, îndoiți sau lipiți contactele.

6. Ștergătoarele nu revin la poziția inițială... Aici, motivul poate fi erori în timpul instalării, o funcționare defectuoasă a grupului de contact al motorductorului, ruperea sau uzura canelurilor de pe mecanismul de antrenare a periei.

7. Ștergătoarele nu funcționează când spălatorul de sticlă este pornit. Cauza poate fi o defecțiune a comutatorului coloanei de direcție sau probleme cu cablarea și conexiunile.

8. Periile nu curăță bine sticla. Pot fi două probleme aici. În primul rând, periile sunt uzate și trebuie înlocuite. A doua este aderența slabă a periilor la sticlă. În acest caz, trebuie să vedeți dacă orice obiect străin împiedică ștergătorul să se potrivească normal. Dacă nu, atunci motivul este în mecanismul ștergătoarelor. Trebuie să-l dezasamblați și să căutați piesele uzate.

Întreținerea în timp util a mecanismului ștergător vă va scuti de orice problemă cu acesta, deoarece mecanismul în sine este simplu și de încredere.

13 ianuarie 2014

Mai devreme sau mai târziu, fiecare șofer se va confrunta cu faptul că ștergătoarele auto pur și simplu refuză să funcționeze. Pot exista un număr imens de motive pentru această defecțiune, dar merită remarcat faptul că multe dintre ele pot fi eliminate pe cont propriu în garaj și fără a apela la niciun ajutor. Pentru a face față acestei probleme, trebuie doar să stăpâniți câteva informații, care vor fi prezentate mai jos.

Cauza unei defecțiuni a ștergătoarelor poate fi atât o stare defectuoasă a motorului ștergătoarelor, cât și o defecțiune a părții mecanice a acestei unități auto. Adesea, un trapez poate eșua. Acesta este un mecanism care mișcă direct ștergătoarele. În ceea ce privește funcționarea defectuoasă a motorului electric, merită să vă asigurați în primul rând de funcționarea acestuia. Mai întâi, verificați siguranța care este responsabilă pentru funcționarea acestui dispozitiv. Dacă este în regulă și motorul nu prezintă semne de funcționare, atunci merită să sunați firele care merg la motorul electric pentru un circuit deschis sau scurt.

Adesea, motorul electric al sistemului de ștergător se arde ca urmare a pătrunderii obiectelor străine în mecanismul său, cum ar fi o cheie sau ceva de genul acesta. Mulți șoferi poartă o mulțime de unelte sub capotă pentru a nu le căuta în portbagaj în cazul unei avarii. Dacă motorul electric al sistemului de ștergător încă se arde, atunci există doar două opțiuni pentru desfășurarea evenimentelor. Puteți da motorul pentru reparație unui electrician auto sau pur și simplu îl puteți înlocui cu unul nou. Pentru a schimba acest motor electric aveți nevoie doar de o cheie pentru douăsprezece și câteva minute. Singurul lucru care poate cauza dificultăți este instalarea corectă a trapezului pe motorul electric, astfel încât ștergătoarele să se oprească în locul potrivit.

Este important să fixați ferm motorul electric, deoarece, dacă începe să se clatine, în curând va dezactiva și trapezul. Dacă totul este în ordine cu motorul electric, atunci problema poate fi doar în trapezul sistemului de ștergător. Adesea pur și simplu se destramă și nu mai mișcă ștergătoarele. Pur și simplu nu are rost să fierbeți trapezul, deoarece o astfel de reparație nu va ajuta mult timp și este mai bine să-l înlocuiți imediat. Nu este scump în jur de zece dolari și îl puteți înlocui singur, dar trebuie spus că nu este localizat în cel mai de succes mod și poate necesita un efort considerabil la înlocuire, dar în general această sarcină este destul de fezabilă.

Iată principalele cauze ale defecțiunii ștergătoarelor auto. Toate pot fi îndepărtate într-un garaj. Este important doar să faceți toate lucrările de reparație cu o calitate suficientă și să cumpărați piese de schimb numai de la producători de calitate. În caz contrar, riscați să vă confruntați cu efectuarea din nou a acestor lucrări după scurt timp. Acum știți suficient pentru a începe să reparați singur sistemul ștergător.

Leave A Comment

Copyright © 2023 carhousekeeper.com. All rights reserved.