Cum sa alegi un detector de radar
Sistemele radar din dotarea Politiei Rutiere emit un semnal care are traiectoria pe o anumita banda de emisie si pe o anumita frecventa, banda K in cazul Romaniei, acestea functionand in baza efectului Doppler. Mai exact, atunci cand un autovehicul in miscare se afla in directia semnalului, el reflecta unda emisa de catre radar, unda care se va intoarce catre sursa cu frecventa schimbata, in functie de viteza de deplasare a autovehiculului. Detectoarele capteaza si analizeaza semnale, identificandu-le pe cele emise de radar, urmand ca apoi sa emita avertizari vizuale si acustice din ce in ce mai intense, in functie de distanta fata de sursa.
Persoanele care aleg sa-si achizitioneze un detector radar sunt cu predilectie soferii care parcurg anual distante mari la volan, circa 60.000 de kilometri, cu scopul de a reduce numarul de posibile amenzi si de a evita timpii morti, in cazul opririi de catre agentii de la Politia Rutiera. Profilul clientului nu este cel al unui impatimit al vitezei, ci al unui sofer care cauta eficienta pe durata calatoriei.
Diferentele dintre clasele de detectoare tin de performanta tehnologiei si de optiunile extra care personalizeaza actiunea de detectie. Spre deosebire de modelele entry si medii, gama premium este prevazuta cu antene duble de receptie, capabile sa capteze semnale de la o distanta mai mare. De asemenea, acestea sunt echipate cu tehnologie GPS care faciliteaza marcarea si autoinvatarea zonelor cu alerte false, beneficiaza de o baza de date care include camerele de radar fixe, depisteaza camerele care determina viteza medie de deplasare si camerele cu infrarosu de la semafor aflate in intreaga Europa. Optiunile extra sporesc confortul conducatorului auto, in sensul ca pot afisa viteza de deplasare a masinii si sa emita avertizari doar in situatia in care viteza prestabilita de catre sofer este depasita.
Setarile corecte ale unui detector de radar contribuie la reducerea alarmelor false, la o reactie de captare mult mai precisa si, asadar, la confortul sporit al soferului. Pentru a fi capabil sa detecteze undele emise de radar, dispozitivul trebuie sa actioneze pe banda de detecție din tara in care se conduce. Alte setari tin de modul de avertizare, de exemplu: alerte vocale sau activarea functiei automute, ori de modul de afisare pe ecran: cu mai multe sau mai putine informatii oferite.
Distanta de la care poate fi detectat un radar difera in functie de starea drumului, de numarul de autovehicule din trafic, de obstacolele dintre radar si detector, de formele de relief din zona. Este greu sa estimezi o raza de detectie exacta datorita factorilor multipli care sunt implicati, aceasta variind de la cativa zeci de metri pana la 1,5 kilometri.
Exista doua tipuri de detectoare: portabil si modular (cu instalare). Modelul portabil se fixeaza pe parbriz cu suportul din pachet; acest model este cel mai raspandit printre utilizatorii de detectoare de radar. Detectorul portabil este usor de folosit de catre cei care alterneaza intre mai multe masini (de familie si de serviciu, de exemplu). Detectorul modular, mai performant, vine sub forma unui kit si se instaleaza pe bara masinii, oferind solutii de integrare astfel incat alertele detectorului sa fie afisate pe ecranul masinii.
Pentru a primi cat mai putine alerte false in timpul sofatului prin oras sau in zona metropolitana, alegeti un detector care functioneaza bine in modul City. Astfel nu va reactiona atunci cand detecteaza semnale asemanatoare cu cele emise de radarele Politiei (unele benzinarii emit astfel de semnale). Aceasta trasatura este esentiala pentru ca majoritatea soferilor conduc masina frecvent prin localitati.
Cel mai cunoscut si apreciat brand este Escort, castigator al multor premii prestigioase din lumea detectoarelor de radar. Produsele incorporeaza tehnologie patentata care ofera detectie rapida si pe distante mari, cu mult peste produsele competitorilor.
Alt brand recunoscut si cu traditie este Cobra. Folosind functia de detectie “Instant-On”, detectorul avertizeaza atunci cand un radar monitorizeaza zona in care se deplaseaza masina, ceea ce ofera timp pentru reducerea vitezei.
Modelele brandului Whistler datorita functiilor FDSR si TFSR diferentiaza alertele provenite de la aparatele radar de cele provenite de la masinile echipate cu senzori pentru evitarea coliziunilor, a punctului mort sau a senzorilor de monitorizare trafic. Unele dintre aceste modele trimit avertizari la maxim la prezenta radarului de politie doar daca depasesti o anumita viteza, astfel ca deplasarea in limita legala va fi foarte relaxanta.
In esenta, alegerea celui mai bun detector de radar va permite sa conduceti preventiv, sa reduceti numarul de amenzi si sa preveniti accidentele rutiere, mentinand starea de atentie a soferilor in trafic.
Leave A Comment