Cum Să Alegi Un Frigider Pentru Mașină
Pentru a păstra mâncarea atunci când conduceți o mașină sau alt vehicul, se folosesc pungi și containere izoterme, frigidere portabile și încorporate (frigidere automate) și congelatoare (camere cu temperatură joasă). Când vehiculul este în mișcare, frigiderul auto (frigider automat) funcționează din rețeaua de 12 sau 24 V DC de la bord și în parcare printr-un convertor de tensiune din rețeaua de 220 V 50 Hz AC sau altă sursă de energie. Toate tipurile de frigidere auto (frigidere auto) trebuie să fie suficient de puternice împotriva vibrațiilor și a sarcinilor de șoc.
În Statele Unite, fiecare gospodărie are 2 sau 3 frigidere portabile. În Federația Rusă, aproape fiecare familie deține un frigider staționar de uz casnic și doar o mică parte din proprietarii de mașini au un frigider auto (frigider automat). Achizițiile de frigidere auto (frigidere automate) vor crește inevitabil pe măsură ce bunăstarea populației se îmbunătățește și crește cererea efectivă.
Atunci când conduceți prin diferite tipuri de transport, pungile și containerele izolate, precum și frigiderele portabile și încorporate (frigidere automate) și congelatoarele (camere cu temperatură joasă) sunt utilizate pentru conservarea alimentelor. Pungile și recipientele izolate sunt utilizate pentru depozitarea pe termen scurt a alimentelor refrigerate și congelate în timpul livrării din magazin la domiciliu (de la punctul de cumpărare până la punctul de consum). Pentru conservarea vaselor lichide reci și fierbinți, se folosesc recipiente izoterme termo sub formă de baloane și cutii, realizate din materiale ecologice. Într-un balon izoterm, băuturile răcite cu cuburi de gheață rămân reci până la 10 ore, în timp ce băuturile preîncălzite sunt menținute fierbinți timp de 8 ore.
Un container izoterm echipat cu o unitate frigorifică se transformă într-un frigider auto (frigider automat), ceea ce crește semnificativ durata de valabilitate a produselor. Frigiderele auto sunt fabricate atât ca modele portabile de sine stătătoare, cât și pentru încorporarea în diferite nișe pe vehicule. Pe autoturisme, acestea sunt încorporate în cotiere și nișe între scaune, în autobuze - în diferite nișe care nu sunt potrivite pentru găzduirea pasagerilor.
Este foarte important pentru un frigider auto (frigider automat) să aibă un dispozitiv de protecție care controlează descărcarea maximă admisă a bateriei. Dispozitivul arată când frigiderul trebuie deconectat de la sistemul electric al vehiculului pentru a nu crea probleme la pornirea motorului.
Frigiderele auto (frigidere automate) au răcire termoelectrică, cu absorbție sau prin compresie. În frigiderele auto de capacitate mică, răcirea termoelectrică este cel mai des utilizată. De obicei, frigiderele termoelectrice mici au 2 moduri de funcționare: răcire și încălzire. Frigiderele auto mai mari (frigider automat) sunt mai des răcite prin absorbție. Răcirea prin compresie, cea mai frecventă în frigiderele staționare de uz casnic, este utilizată mult mai rar în frigiderele de transport. Utilizarea relativ mai puțin frecventă a metodei de răcire prin compresie în transportul rutier este o consecință a sensibilității crescute a unei unități etanșe cu un agent frigorific foarte fluid la vibrații și sarcini de șoc.
În ceea ce privește consumul specific de energie, frigiderele cu compresie sunt cele mai economice, frigiderele cu absorbție sunt mai puțin economice, iar cele termoelectrice sunt chiar mai puțin economice. Diferența de consum de energie crește odată cu capacitatea frigiderului auto. Cele mai economice - mini-frigidere cu compresie sub formă de cutii cu capace superioare. Lăzile sunt mai fiabile și păstrează frigul mai bine.
Frigiderele termoelectrice nu au piese mobile și nici agent frigorific. Sunt ecologice. Răcirea camerei frigiderului are loc atunci când un curent electric direct trece prin termoelemente, constând dintr-un set de plăci semiconductoare termoelectrice. O parte a plăcilor se află în interiorul compartimentului frigider, iar cealaltă este în exterior. În modul de răcire, părțile interioare ale plăcilor sunt răcite, iar părțile exterioare sunt încălzite. Când se schimbă direcția curentului (inversarea polarității), părțile interioare ale plăcilor vor fi încălzite, iar cele exterioare vor fi răcite.
Capacitatea de a lucra în modul de încălzire a produselor este principalul avantaj al unui frigider termoelectric față de absorbție și compresie. Un alt avantaj este capacitatea de a lucra la orice înclinare a vehiculului. Unele modele de frigidere termoelectrice sunt capabile să funcționeze nu numai în poziție verticală, ci și pe lateral și pe peretele din spate.
Dezavantajul auto-frigiderelor termoelectrice este inerția termică ridicată: câștigă temperatura foarte încet. Înainte de călătorie, se recomandă răcirea prealabilă a alimentelor și băuturilor într-un frigider de uz casnic sau răcirea camerei frigiderului termoelectric folosind acumulatori reci. Nu folosiți gheață obișnuită pentru răcire, deoarece apa topită va coroda piesele metalice.
Frigiderele termoelectrice sunt fabricate sub formă de noptiere de sine stătătoare, dulapuri, cufere și cutii de formă adecvată încorporate în diferite nișe. Pentru cea mai eficientă utilizare a volumului total, toate elementele de lucru ale frigiderului termoelectric sunt încorporate în ușa dulapului sau în capacul pieptului. Capacul ușor de deschis oferă acces ușor la alimente.
În modul cel mai rece, temperatura din camera unui frigider termoelectric modern este de aproximativ +3 C cu o temperatură ambiantă de aproximativ 25 C. În unele modele poate ajunge la -3 C, ceea ce este suficient pentru a menține calitatea produselor proaspete și răcite. În modul de încălzire, temperatura ajunge la + 54-60 C, iar în unele modele până la + 70 C. Această temperatură este suficientă pentru a încălzi alimentele înainte de a le consuma. Modul de încălzire este pornit pe parcurs înainte de oprirea programată pentru timpul recomandat de producătorul frigiderului.
Mulți producători stabilesc diferența maximă de temperatură între aerul ambiant și interiorul camerei (de la 16 la 24 C în modul de răcire și 50-60 C în modul de încălzire). Când sursa de alimentare este întreruptă, temperaturile acceptabile ale alimentelor rămân de până la 8-10 ore.
Majoritatea frigiderelor termoelectrice funcționează atât în moduri de răcire, cât și de încălzire. Modelele cu un nivel de preț scăzut funcționează numai în modul de răcire și numai din rețeaua de bord a vehiculului. Încălzitoarele termoelectrice pentru alimente sunt preferate de șoferii de camioane și în călătorii lungi pe toate modurile de transport.
Capacitatea auto-frigiderelor termoelectrice pe piața rusă este de la 0,5 la 49 de litri. Cel mai mic frigider „Snegir” este conceput pentru a răci și încălzi o cutie standard de băutură, sau o sticlă cu alimente pentru bebeluși sau un recipient cu medicamente. Frigiderele cu absorbție care funcționează pe apă cu amoniac, de asemenea, nu au părți mobile. Circulația agentului frigorific se efectuează datorită absorbției (absorbției) amoniacului de către apă și încălzirii amestecului amoniac-apă de la un încălzitor electric sau cu gaz. Capacitatea de a opera fără electricitate pe combustibili lichizi sau gazoși este principalul avantaj al metodei de răcire prin absorbție față de termoelectric și de compresie. Dezavantajele includ o sensibilitate crescută la înclinații mari în timpul funcționării.
Frigidere cu prețuri mici, funcționează pe curent continuu 12/24 V. Cele mai scumpe frigidere combinate electric-gaz sunt capabile să funcționeze pe curent continuu și alternativ și pe gaz lichefiat (propan / butan). Funcționarea cu gaz este mai economică decât energia electrică. Modelele cu gaz au aprindere manuală sau electrică. O sticlă de gaz de 5 litri este suficientă pentru 230 de ore de funcționare continuă. Acest lucru este suficient pentru o lună de recreere în aer liber.
Capacitatea frigiderelor auto absorbante este de la 24 la 140 de litri.
Modelele încorporate cu una și două uși sunt instalate pe autobuze executive, interurbane și turistice, camionete speciale și autobuze rotaționale, pe camioane, iahturi și în vagoane de cale ferată.
Într-un frigider cu compresie, alimentele sunt răcite prin circularea agentului frigorific furnizat de compresor. Când este circulat, agentul frigorific își schimbă starea fizică din lichid în gazos. Răcirea camerei frigiderului are loc atunci când agentul frigorific lichid fierbe în evaporator. Frigiderele cu compresie captează frigul mai repede (mai puțin inerțial) decât frigiderele termoelectrice și cu absorbție și sunt mai economice de funcționat. Nu au practic restricții privind dimensiunea camerelor de răcire. Capacitatea frigiderelor pe piața rusă este de la 18 la 220 de litri.
Frigiderele-congelatoarele mențin automat temperatura setată în intervalul de la +4 C la -18 C, care îndeplinește cerințele pentru depozitarea atât a alimentelor proaspete, refrigerate, cât și a celor congelate. Frigiderele sunt rezistente la vibrații și rămân funcționale atunci când sunt înclinate până la 30 de grade. După o întrerupere a curentului, temperaturile acceptabile ale alimentelor rămân până la 6 ore.
V.V. Piskunov
Leave A Comment