Aspiratoare auto pentru intretinerea masinii personale: cum le alegi
Share
Informare afiliere Sper ca iti plac produsele recomandate de noi! Shopniac foloseste linkuri de afiliere in paginile sale si primeste un comision ori de cate ori cumperi din magazinele online afiliate partenere. Acest lucru nu afecteaza in niciun fel pretul platit de tine. Mai multe detalii Informare afiliere
Nu stiu cum esti tu, dar eu sunt genul care duce masina la spalatorie de cel mult cateva ori pe an. O duc fie pentru ca s-a murdarit prea tare la exterior dupa un drum lung, dupa ploi, fie cand se prafuieste prea tare la interior. Pur si simplu nu imi place sa stau la coada la spalatorie. Nu cred ca am reusit sa scap vreodata mai repede de 30 de minute.
In aceste conditii prefer sa mai fac curat la interior singur pentru a mentine o ordine decenta, zic eu. Nu te costa nici pe tine mai putin de cateva minute sa scuturi toate covorasele auto, sa golesti buzunarele din portiere si sa faci ordine in portbagaj, daca ai obiecte si accesorii pe care le pastrezi in permanenta, schimbandu-le doar intre sezoane.
Mai ramane praful, pe care il poti foarte usor colecta cu un aspirator auto. Nu ai nevoie de un model profesional cum este cel folosit in spalatorii, si de cele mai multe ori poti utiliza un model fara fir, cum este modelul Blitzwolf testat de noi recent.
Ideal insa este sa mergi pe un model de masina, care vine cu o serie de accesorii potrivite utilizarii in mediul respectiv, si pe care nu trebuie sa iti aduci aminte mereu sa il iei in casa pentru a-l pune la incarcat, o problema pentru cei uituci ca mine.
Hai sa vedem deci in continuare cum alegi un aspirator auto. Vom incepe cu cea mai importanta intrebare si anume daca e bine sa alegi un model cu fir sau unul fara fir.
Cea mai importanta intrebare: cu sau fara fir?
Principalele doua tipuri de aspiratoare auto sunt cele cu acumulator si cele care se alimenteaza cu fir de la priza de 12 V a masinii. Le exclud din start pe cele care opereaza la 24 V pentru ca sunt foarte putine masini care ofera astfel de prize, si de obicei este vorba de modele vechi. De asemenea eu as evita modelele care se alimenteaza de la retea, de la 220 V adica, pentru ca nu sunt portabile si esti mereu limitat de lungimea cablului. Ca o nota separata, exista unele modele hibrid, care se pot alimenta de la 12 V si de la 220 V.
Vezi aici modele de aspiratoare auto
Cand vine vorba de alegerea acumulator vs priza de 12 V cred ca raspunsul este destul de clar in favoarea alimentarii de la priza de bricheta. Aceste modele sunt mai puternice, aspirand deci mai bine, si in plus nu esti limitat la o autonomie de doar 15 – 20 de minute.
Este adevarat ca exista si modele cu acumulator de 12 V, insa acestea tot nu au puterea suficient de mare pentru ca amperajul furnizat de bateria interna este mai mic decat cel furnizat de priza de 12 V. Vorbim de cele mai multe ori de un ordin de marime mai mare in favoarea aspiratoarelor auto cu fir, zece vs zeci de watti. Acest motiv este suficient in cazul meu pentru a le declara castigatoare.
Cele mai importante caracteristici ale unui aspirator de masina
Acum ca stim ce tip de aspirator trebuie sa alegem hai sa vedem si care sunt caracteristicile cele mai importante:
Puterea de aspirare – trebuie sa revin putin asupra puterii de aspirare pentru ca de obicei producatorii specifica puterea motorului, adica voltajul inmultit cu amperajul, rezultand puterea in watti. Este o indicatie a puterii de aspirare, dar nu este acelasi lucru. Aceasta este exprimata in kPa, valori de 3 – 4 kPa fiind, cred eu, suficiente pentru aspiratoare de mici dimensiuni.
Cel mai bine te uiti la debitul de aer, exprimat in metri cubi pe minut, insa tine cont ca acesta a fost masurat in conditii ideale probabil, in laborator. Ce vreau sa zic este ca o putere cu 10-15% mai mica nu se traduce neaparat intr-o performanta mai slaba. Nu decide deci doar in functie de puterea de aspirare.
Capacitatea sacului de praf – un ultim aspect legat de performanta propriu-zisa a aspiratorului il reprezinta capacitatea sacului de praf, situata de obicei in jurul unei valori de 0.5 litri. Cu cat mai mare cu atat va trebui sa il golesti mai rar, dar si aspiratorul va fi mai voluminos. Va trebui sa alegi probabil o cale de mijloc, un compromis intre capacitate si dimensiuni.
Alimentarea – daca te-am convins sa mergi pe alimentare de la priza masinii va trebui sa fii atent la lungimea cablului. Eu as opta pentru minim 5 metri, ca sa pot aspira si podeaua portbagajului. Daca ai priza de 12V si in portbagaj cu atat mai bine, dar tot as alege un fir suficient de lung.
Autonomia si timpul de incarcare – daca ai optat totusi pentru un model portabil, cu acumulator, trebuie sa fii atent la autonomie si la timpul de incarcare. De obicei va trebui sa te multumesti cu 15 – 20 de minute si un timp de incarcare de cateva ore. Din pacate rar gasesti modele cu baterie care tin 30 de minute.
Ergonomia – este un termen destul de generic, nefiind usor de masurat. Vorbim insa de aspecte precum forma manerului (cat de confortabil este sa il tii in mana), forma carcasei (cat de usor este de manevrat in spatiile inguste din masina), lungimea furtnului (la modelele dotate cu asa ceva).
Greutatea si dimensiunile – ambele intra cumva la ergonomie, daca ma intrebi pe mine, dar concluziile sunt identice: ar trebui sa alegi un model usor, daca vorbim de un aspirator portabil, fara furtun si cu dimensiuni mai mici care sa iti permita sa il bagi pe sub scaune, bancheta din spate sau chiar si in buzunarele din portiere.
Nivelul de zgomot – ca orice motor de dimensiuni mici, puterea decenta este obtinuta printr-o viteza de rotatie mai mare, deci multe aspiratoare auto pot suna infernal. Asteapta-te sa gasesti si modele care ating un zgomot de 75 – 80 dBA, adica cam cat un ceas cu alarma. Ca sa iti faci o idee ce inseamna diverse nivele de zgomot in decibeli poti consulta acest tabel.
Filtre detasabile – ca la orice aparat ce lucreaza cu praf filtrele detasabile sunt obligatorii pentru a opri micile particule si a preveni raspandirea acestora, negand astfel scopul acestui aparat. Nu doar prezenta acestora este importanta ci si optiunea de detasare rapida pentru a le putea curata usor si spala cu un jet de apa. Unele modele mentioneaza prezenta unui filtru certificat HEPA, despre ca am discutat aici..
Accesoriile – mergi si de aceasta data pe principiul cu cat mai multe cu atat mai bine. Pe lista de obligatorii as include geanta transport si depozitare in portbagaj, capetele si periile diferite pentru a curata mocheta auto sau pentru a ajunge in locuri inguste, peria pentru blana animalelor si eventual accesorii pentru umflatul saltelelor de plaja sau de dormit, daca esti genul camper. Ar putea fi de ajutor si modelele dotate cu lampa LED pentru a ilumina zonele greu accesibile de sub scaune de exemplu.
Cateva modele recomandate de aspiratoare auto: Seria Black & Decker PV – alimentare de la priza de 12V, optional cap pivotant, sistem triplu de filtrare, cablu de 5 metri lungime;
– alimentare de la priza de 12V, optional cap pivotant, sistem triplu de filtrare, cablu de 5 metri lungime; Seria Philips Mini Vac – pana la 120 W putere / 12V, rezervor de 0.5 litri, adaptor umflare, geanta de transport. Magazine online unde gasesti aspiratoare auto: evoMAG, eMAG
Tinand cont cat de accesibile sunt aspiratoarele auto cred ca orice sofer ar trebui sa aiba unul pentru a curata mai usor tapiteria si interiorul masinii. Ai intr-adevar optiunea de a duce masina la un centru de detailing, dar acest lucru este mult mai costisitor si consumator de timp.
Share
Leave A Comment